Gin rummy

Reglerna

ReglernaReglerna för gin rummy är inte super svåra, när spelet startar så får varje spelare 10 stycken kort delade till sig. Därefter så placeras resterande kort i leken nedåt, i mitten, i en hög. Toppkortet i högen vänds uppåt bredvid resten av högen och är starten för en ny hög där man lägger kort man vill göra sig av med. Som spelare får man alltså välja om man vill ha kortet som ligger uppvänt, eller om man vill ta ett slumpmässigt kort från den nedåtvända delen av leken. När man tar ett nytt kort så väljer man att av de gamla korten på handen och slänger det i den uppåtvända högen, sen är det dags för nästa spelare att göra detsamma.

Avsluta rundan/omgången

Spelet kan inte avslutas innan en spelare väljer att avsluta sin runda/omgång. Det finns två sätt att avsluta en gin rummy omgång och vi kommer gå igenom dem nedan.

Avsluta rundan/omgången, knacka

Rundan kan inte avslutas förens en av spelarna väljer att avsluta rundan. Rundan kan avslutas på två vis. Första sättet är genom att knacka. När en spelare knackar så signalerar han/hon att rundan är slut. Spelare får endast knacka om de oparade korten i handen (dvs inga runs eller sets) adderas ihop till 10 eller mindre.

Exempel: Har du ett ess, två tvåor och en trea, då får du knacka, summan är endast 8. Har du istället två fyror och en femma, eller ett oparat klätt kort (kung, dam, knekt vilket räknas som 10) så får du inte knacka.

Spelare som inte knackade kan försöka spela in ett av sina omatchade kort i mängden av motståndarens par eller melds. Har du exempelvis en omatchad ruter fyra, kan du spela in den i motståndarens meld av ruter 4, 5, 6, 7.

Därefter så matchar spelaren som knackade ihop den totala summan av alla de oparade korten och subtraherar summan från motståndarens totala värde och oparade kort. Är ”knackarens värde” lägre än motståndarens så får han addera skillnaden till sin poängräkning. Visar det sig istället att det är tvärtom, och ”knackaren” har en högre summa än motståndaren, så får motståndaren addera skillnaden till sin poängräkning och även en bonus på 25 poäng.

Avsluta rundan/omgången, gin

Andra sättet att avsluta en runda på är att få ”gin”. Detta sker genom att alla kort på din hand är del av en ”meld”, det vill säga det är antingen en del av ett set (tre eller fler av samma valör), eller en run (exempelvis ruter, 5, 6, 7, 8). Får man gin så får man en 25-poängs bonus, plus summan av din motståndares omatchade kort. När rundan är slut så räknar man ihop sina poäng sen börjar man om. Spelet avslutas när någon har mer än 100 poäng.

Poängräkning

PoängräkningNär det kommer till poängräkning så är det lite annorlunda beroende på vem man frågar, det finns alltså olika varianter. Vissa spelare menar att man ska kunna få minuspoäng om motståndaren har högre kort än han/hon som knackade. Andra menar att man spelar som vi har förklarat. Allt handlar egentligen om personliga preferenser, när man har börjat spela och kommit in i det kan man välja själv vad som passar bäst.


 

Gin rummy varianter: Online alternativ

Under en pågående pandemi är det kanske inte lika lätt att spela kort med dina vänner, men lyckligtvis finns det naturligtvis många online ersättare till kortspelet gin rummy. Om du är angelägen om att spela gin rummy online kan du vända dig till en webbplats som erbjuder spelet. Det finns en del webbplatser där ute där man kan spela spelet och det är fungerar bra. Dock föredrar vi att spela det med fysiska kort.

Slutsats

Spelet låter kanske lite knepigt till en början, men vi kan garantera att samma sekund man börjar spela och man kommer in i det så flyter spelet på och du kommer in i tänket. Detta viktigaste tipset är egentligen att börja spela, stirrar man sig blind på instruktionerna utan att prova sig fram så blir man helt passiv. Med myrsteg så kommer man igång, och har man spelat med någon erfaren spelare går det ännu fortare. Hoppas att du kommer njuta av det här klassiska kortspelet lika mycket som vi gör. Ha det så kul och lycka till!

Relaterade artiklar